Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07 -Sporządzanie potraw i napojów

 

Treści kształcenia obejmują:

 

  • gospodarowanie żywnością
  • użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
  • przechowywanie żywności
  • wykonywanie czynności przygotowawczych do produkcji potraw
  • sporządzanie  i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw jarskich
  • sporządzanie i ekspedycja  podstawowego asortymentu zup i sosów
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu zakąsek
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu deserów i wyrobów ciastkarskich
  • sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu napojów
  • przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
  • przestrzeganie przepisów BHP
  • posługiwanie się językiem obcym zawodowym
  • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

 

Typowe miejsca pracy:

 

  • zakłady gastronomiczne
  • firmy cateringowe
  • obiekty hotelowe
  • pensjonaty
  • domy wczasowe
  • jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej