Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07

Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy TG.07 -Sporządzanie potraw i napojów

Treści kształcenia obejmują:

  •         Gospodarowanie żywnością
  •         Użytkowanie  wyposażenia oraz przestrzeganie procedur w gastronomii
  •         Przechowywanie żywności
  •         Wykonywanie czynności przygotowawczych do produkcji potraw
  •         Sporządzanie  i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw jarskich
  •         Sporządzanie i ekspedycja  podstawowego asortymentu zup i sosów
  •         Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu potraw z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb
  •         Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu zakąsek
  •         Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu deserów i wyrobów ciastkarskich
  •         Sporządzanie i ekspedycja podstawowego asortymentu napojów
  •         Przygotowanie posiłków codziennych, okolicznościowych,  wegetariańskich, dietetycznych oraz wybranych kuchni regionalnych i świata
  •         Przestrzeganie przepisów BHP
  •         Posługiwanie się językiem obcym zawodowym
  •         Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej

Typowe miejsca pracy:

  •         Zakłady gastronomiczne
  •         Firmy cateringowe
  •         Obiekty hotelowe
  •         Pensjonaty
  •         Domy wczasowe
  •         Jednostki gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną
  •         Prowadzenie własnej działalności gospodarczej