Erasmus+ 2017
Projekt" Praktyki europejskie szansą na rozwój zawodowy"
nr.2017-1-PL01-KA102-036303
Akcjia 1. Sektor: Kształcenie i Szkolenia Zawodowe
OKRES REALIZACJI-01.12.2017- 30.11.2018
Celem głównym projektu jest podniesienie i udoskonalenie umiejętności zawodowych 10-ciu uczniów ZSZ Żywiec w zawodzie kucharz w czasie trzytygodniowych praktyk realizowanych Hiszpanii
Cele szczegółowe:
- ułatwienie rozpoczęcia funkcjonowania na rynku pracy
- pokazanie uczniom możliwości mobilności zawodowej i odnoszenia sukcesów zawodowych
- praktyka pod okiem mistrzów kulinarnych
-rozwijanie cech przedsiębiorczości (efektywność, operatywności, przebojowość), które ułatwią zakładanie własnej działalności gospodarczej,
- poszerzenie wiedzy i umiejętności, oraz kompetencji zawodowych uczniów,
- zapoznanie się z tradycyjną kuchnią hiszpańską,
- doskonalenie znajomości języków obcych w tym wykorzystanie języka obcego w praktyce, w szczególności w sytuacjach stricte zawodowych (język obcy branżowy),
- ułatwienie rozwoju zawodowego uczniów,
- nauka pracy w zespole międzynarodowym.
Oczekiwane rezultaty:
- nabyte nowe umiejętności zawodowe i metody pracy zawodowej
- uzyskanie certyfikatów potwierdzających udział w praktykach zagranicznych
- uzyskanie certyfikatów potwierdzających przygotowanie językowe i kulturowe
- wzrost konkurencyjności uczestników projektu na rynku pracy
W marcu 2018r. dziesięciu wybranych uczniów po pozytywnym przejściu rekrutacji wyjechało do WALENCJI na 3 tygodniowe praktyki zagraniczne do restauracji.
Kryteria rekrutacji to:
1. Kandydaci byli zobowiązani do złożenia odpowiedniej dokumentacji zawierającej: CV, Podanie (zawierające oczekiwania związane z praktykami, plan wykorzystania zdobytej na praktykach wiedzy, zaplanowanie własnej ścieżki kariery oraz opis motywacji do udziału w projekcie) -ZAŁĄCZNIKI DO POBRANIA
2. Frekwencja oraz średnia ocen z zakończonego przed rekrutacją semestru
3. Opinia samorządu szkolnego oraz pedagogiczno - wychowawcza z uwzględnieniem miejsca zamieszkania i sytuacji rodzinnej zgodnie z polityką wyrównywania szans edukacyjnych .
4. Opinia instruktora praktycznej nauki zawodu
5. Aktywność i zaangażowanie w działania szkoły i poza szkołą lub sformowana chęć zwiększenia własnej aktywności w tym zakresie
6. Wynik przygotowanego na potrzebę rekrutacji do projektu, testu z zakresu wiedzy zawodowej z elementami wiedzy dotyczącej kultury kraju w którym odbywać będą się praktyki
7. Wynik rozmowy kwalifikacyjnej, na której uczeń będzie musiał przedstawić własną osobę (w j. angielskim), odpowiedzieć na dwa pytania (w j. pol.) z zakresu własnych motywacji do udziału wprojekcie.
WYNIKI REKRUTACJI :
LISTA GŁÓWNA
1.Cychowski Kacper
2.Gowin Natalia
3.Gradek Dawid
4.Kryszyłowicz Kinga
5.Kucharska Beata
6.Łajczak Szymon
7.Mrowiec Maciej
8.Suchy Martyna
9.Wróbel Marcin
10.Więcej Józef
LISTA REZERWOWOWA
1.Gabriel Dziergas
HARMONOGRAM PRZYGOTOWAŃ W ZAŁĄCZNIKU
- przygotowanie językowe -j.hiszpański 30 h
- przygotowanie językowe - j.angielski 10 h
- przygotowanie kulturowe - 4 g
- przygotowanie pedagogiczne - 4 g
W wolnym czasie młodziez zwiedzała :Oceanarium , Bio-Park , Montanejo oraz miasto Walencję.
W dniu 30 maja 2018 w naszej szkole odbyło się podsumowanie projektu Praktyki europejskie szansą na rozwój zawodowy” współfinansowanego w ramach programu Unii Europejskiej ERASMUS + połączone z konkursem gastronomicznym "Kuchnia hiszpańska".
Jedzenie prezentowało się znakomicie, były tam ziemniaki faszerowane suszoną szynką i marynowana gruszką (pappas reinas) , niezastąpione hiszpańskie kanapki (montaditas) , galaretki z chrzanem (jalea) oraz ciasto hiszpańskie z gruszkami i migdałami.
Jednak zanim mogliśmy wszystkiego spróbować, posłuchaliśmy krótkiej prezentacji na temat kuchni hiszpańskiej, jej historii, diety śródziemnomorskiej oraz różnych ciekawych faktów związanych z jedzeniem w Hiszpanii.
Pan Dyrektor powiedział kilka słów o projekcie:
Młodzież została zakwalifikowana do projektu w drodze rekrutacji. Wyjazd na praktyki zawodowe poprzedzony był zajęciami kulturalno-pedagogicznymi, lektoratem języka angielskiego i hiszpańskiego dla wszystkich uczniów wyjeżdżających do Hiszpanii.
W okresie od 04.03.2018 25.03.2018 10 uczniów naszej szkoły wyjechało na praktyki zawodowe do hiszpańskich restauracji . Zdobywali tam nowe i poszerzali nabyte w szkole umiejętności i doświadczenia zawodowe. Wyjazd stał się również doskonałą okazją do poznania kultury, historii oraz niezwykłych greckich zabytków, a także przyczynił się do rozwoju językowego wszystkich uczniów zaangażowanych w projekt.
Pobyt na praktykach w Hiszpanii pozostawił w pamięci uczniów niezwykłe wspomnienia. Swoje wrażenia z wyjazdu młodzież prezentowała w wykonanych przez nich filmach, gazetkach ściennych i prezentacjach.
Pobyt na praktykach w Hiszpanii był dla uczniów szansą do poznawania własnych możliwości i przełamania wszelkich barier, okazją do poznania ludzi, ich zwyczajów i tradycji, warunków pracy i życia w Hiszpanii.
Zagraniczne praktyki przynoszą wiele korzyści ich uczestnikom, szkole oraz środowisku lokalnemu. Umożliwiają zdobycie nowych umiejętności i doświadczeń zawodowych. Stanowią niezwykłą szansę na poznanie funkcjonowania przedsiębiorstw branżowych, a otrzymany Certyfikat Europass Mobilność oraz zaświadczenia potwierdzające zdobyte przez uczniów kompetencje i umiejętności są niezaprzeczalną przepustką zarówno na polskie, jak i zagraniczne rynki pracy.
W dniu 01.07.2017 w lokalnej gazecie "Nad Soła i Koszarawą" ukazał się artykuł opisujący działania projektowe.
Przygotowania do wyjazdu ...zajęcia z j.hiszpańskiego i j.angielskiego
Pliki do pobrania
-
Regulamin rekrutacji Erasmus+.doc
(format: doc; rozmiar: 118,50 KB)
-
regulamin uczestnictwa E.doc
(format: doc; rozmiar: 110,50 KB)
-
Formularz zgłoszeniowy.doc
(format: doc; rozmiar: 102,50 KB)
-
Lista uczestnik+-w wybranych-1.jpg
(format: jpg; rozmiar: 129,72 KB)