Zespół Szkół w Żywcu

POWER 2016

 

Projekt „Hiszpańskie smaki”  o numerze 2016-1-PL01-KA102-023400  w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

 

Cel główny: Podniesienie kompetencji w zakresie przedsiębiorczości poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności 10 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żywcu - kierunek: kucharz

Cele Szczegółowe:

-rozwijanie cech przedsiębiorczości (efektywność, operatywności, przebojowość), które ułatwią zakładanie własnej działalności gospodarczej,
- poszerzenie wiedzy i umiejętności, oraz kompetencji zawodowych uczniów,
- zapoznanie się z tradycyjną kuchnią hiszpańską,
- doskonalenie znajomości języków obcych w tym wykorzystanie języka obcego w praktyce, w szczególności w sytuacjach stricte zawodowych (język obcy branżowy),
- ułatwienie rozwoju zawodowego uczniów,
- zwiększenie szans na zatrudnienie w Polsce i Europie (zakładanie własnych lokali gastronomicznych),
- nauka pracy w zespole międzynarodowym,
- zwiększenie poczucia pewności siebie przez pracę w środowisku międzynarodowym, przełamywanie bariery językowej oraz różnic kulturowych, radzenie sobie w sytuacjach kryzysowych,
- poznanie kultury innego kraju,
- praktyka pod okiem mistrzów kulinarnych,
-poznanie nowoczesnego sprzętu gastronomicznego.


Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej Żywcu z kierunku kucharz  po raz kolejny wyjechali na staż zawodowy do Hiszpanii w ramach programu ERASMUS+ 2016    PO WER "Hiszpańskie smaki ". W miejscowości Granada w Hiszpańskiej Andaluzji odbyli 3 tygodniowe  praktyki w restauracjach pod okiem najlepszych szefów kuchni.W wolnym czasie wraz z opiekunem zwiedzali Granadę ,Sevillę oraz Malagę.
 
W dniu 01 czerwca w naszej szkole odbył się konkurs gastronomiczny "Kuchnia hiszpańska"
Uczestnikami konkursu byli uczestnicy Projektu "Hiszpańskie smaki" o numerze 2016-1-PL01-KA102-023400 w ramach programu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe .

Jedzenie prezentowało się znakomicie, były tam słynne Penne , niezastąpione hiszpańska kanapki Montaditas oraz kilka różnorakich deserów. Jednak zanim mogliśmy je wszystkie spróbować, posłuchaliśmy krótkiej prezentacj na temat kuchni hiszpańskiej, jej historii, diety śródziemnomorskiej oraz różnych ciekawych faktów związanych z jedzeniem w Hiszpanii.Młodziez przygotowała gazetkę na korytarz szkolny poświęconą wyjazdowi do Hiszpanii
 
W dniu 15 listopada 2017 w gazecie "Nad Sołą i Koszarawą" ukazał się artykuł podsumowujący  działania projektowe.  

LISTA UCZESTNIKÓW PROJEKTU "HISZPAŃSKIE SMAKI"

 

 

Imię i nazwisko

 

Klasa

1

Kamila Czarniak

I ZSZ

2

Natalia Gowin

II ZSZ

3

Koźlik Marta

II ZSZ

4

Kryszyłowicz Kinga

I ZSZ

5

Kucharska Beata

II ZSZ

6

Łajczak Szymon

II ZSZ

7

Matlakiewicz Dawid

I ZSZ

8

Kraus Mateusz

I ZSZ

9

Hetnał Piotr

I ZSZ

10

Szybiak Patrycja

I ZSZ

Wyjazd na praktyki poprzedzały:

- zajęcia z języka angielskiego

- zajęcia z języka hiszpańskiego

-zajęcia kulturowe

-zajęcia pedagogiczne

 

Załączniki :

-Regulamin Rekrutacji

-Formularz zgłoszeniowy

-Harmonogram zajeć

ZOBACZ FILMIK Z WYJAZDU

https://www.youtube.com/watch?v=chuFLd-heP8&feature=youtu.be

Pliki do pobrania